10.000 stappen

Over het hebben van een gezonde levensstijl is tegenwoordig een hoop te doen. Berichten en onderzoeken spreken elkaar soms tegen. We zijn even de weg kwijt. Moeten we echt die 10.000 stappen per dag zetten; is vijf maal per week een half uur beweging al voldoende? En doelen de gezondheidsgoeroes als ze het over bewegen hebben, op fitness, op wandelen of is heel fanatiek stofzuigen ook al goed?

Beweging tijdens werk

Ga zelf eens na hoeveel of hoe weinig je per dag beweegt. Pak je al snel de auto of juist liever de fiets? En hoe is het tijdens werkuren? Ben je een verpleegkundige die de hele dag van de ene afdeling naar de andere loopt en mensen uit bed tilt, of sjouw je dagelijks met zware pakketten, dan kom je vaak ongemerkt wel aan meer beweging dan je denkt. Misschien niet altijd in stappen te meten, maar evengoed kunnen dit intensieve lichamelijke inspanningen zijn die jouw gezondheid ten goede komen.

Een zittend beroep

Een zittend beroep brengt meer gezondheidsrisico’s met zich mee. Ik adviseer mensen met een kantoorbaan daarom zoveel mogelijk te bewegen tijdens het werk. Dat heeft een lijf echt nodig; we zijn er niet op gebouwd om urenlang te zitten. Neem eens de langste route naar het koffieapparaat, pak de trap en niet de lift, ga in de pauze wandelen of vergader eens lopend in plaats van aan een tafel. Er zijn best veel trucjes om op de werkvloer actiever te worden. En als je toch aan je bureau zit… dan liever aan een zit-stabureau, want zo gebruik je je spieren tenminste en is niet alleen je hoofd maar ook je lichaam aan het werk.

Elke stap telt, élke dag!

Blijven bewegen is – nu meer dan ooit – belangrijk om gezond en sterk te blijven. Elke stap telt, élke dag!

Sta op en doe de Zitcheck. Binnen 1,5 minuut weet je hoeveel je zit en krijg je tips om zitminuten kwijt te raken.